Lysabild-drengen Mikkel Klinge Vandkær Thomsen på 18 år har netop vundet en pris ved Oniros Film Awards i New York som Best Youngs Actor for sin hovedrolle i kortfilmen ”Fars dreng” (eng: Underdog).

Mikkels interesse for skuespil blev vakt, da han i 2015 som 11-årig kom med sin far til prøverne på ”Obersten”, en friluftsforestilling ved Det lille teater i Gråsten. En lille statist rolle voksede til en rolle med replikker under prøveforløbet, efterhånden som han fik mere mod på det og instruktøren kunne se han havde flair for skuespil.

Det udviklede sig endnu mere på Lysabild Børneunivers, da de i 5. klasse skulle opføre ”Computerprisen” og Mikkel blev valgt til hovedrollen. Det var en større overraskelse for familien, for Mikkel var et genert barn som helt lille. Men de trygge rammer skabt af det stærke lærerteam Karin Danielsen og Ole Jensen fik ham til at folde sig ud.

Siden hen har han været med i 7 forestillinger ved Det lille teater i Gråsten og Egnsspillene ved Cathrinesminde Teglværk. Til april er han med i forestillingen ”Jeppe og alle de andre på bjerget” også i Gråsten, der opføres 6 gange i slutningen af april.

I 2020 blev hans interesse for Jels Vikingespil vakt, selvom det var aflyst. Men han kom med på deres talenthold i efteråret 2020 og 2021 og sidste sommer var han så med i sin første forestilling, hvor han blev udvalgt efter audition til en af hovedrollerne, hvilket er usædvanligt for en første gangs deltager. I år skal han være med igen, og igen i en af hovedrollerne. Så i slutningen af juni flytter han igen mindst 3 uger til Jels.

Mikkel har for længst fundet ud af at det er skuespiller, han skal være. Men vejen til at kunne leve af det, er lang og arbejdsom. En god måde at få erfaring og et godt netværk er ved at være med i kortfilm, der bliver produceret over hele landet af filmskoler og højskoler. Siden november 2020 har han været med i 15 kortfilm plus det han og hans venner selv har produceret. Det giver ingen løn, men er han heldig får han kørsel og logi betalt. Men det er ved kortfilmene han virkelig får lært noget og udviklet sit talent og får en masse gode kontakter. Og nu altså foreløbig kronen på værket en filmpris.

Noget der giver en lille indtægt er reklamefilm. Det er blevet til to indtil videre. Nøje udvalgt, da man skal passe på med hvad man reklamerer for.

Han har også været statist i et par film, men det er mere for oplevelsen af en stor filmproduktions skyld.

Han dygtiggøre sig også med kurser og har netop været i København på kursus i at dubbe (lægge stemme til film).

Han er tilmeldt mange casting büroer, har også en agent, der hjælper med kontrakter og udbyder uddannelsen ”DNA” hvor Mikkel nu er i gang med 2. år. Det foregår mest online, da der er deltagere med fra hele landet. Men de mødes en gang i mellem til workshops og networking.

Før Corona foregik auditions altid ved fremmøde gerne i Århus eller København, men han har været heldig at mange af dem han skulle til, har pga Corona, kunnet foregå online eller med et selftape, hvor han optager en kort sekvens med en præsentation af sig selv og et udsnit at et manuskript. Det sparer en del på udgifterne. Han fik afsluttet EUD i sommeren 2021, men da lærepladsen gik i vasken, besluttede han sig for at holde et sabbatår som nok bliver til flere hvis han forsætter med at gå efter drømmen. Det kræver mange timers arbejde at skabe gode kontakter og netværk og filmroller.

Kortfilm og teaterforestillinger og ikke mindst Jels Vikingespil kræver mange timer og kan ikke harmonere med en uddannelse.

Men han arbejder på en restaurant i Sønderborg så mange timer det er muligt for at tjene penge til rejsekort og orange billetter og AirBnB. Et højskoleophold står også på ønskelisten. Og måske engang Den Danske Scenekunstskole (skuespillerskolen). Der er det ikke muligt at have job ved siden af, så der skal en god opsparing til.

Nogen her i sognet vil vide han også begår sig i Stand-up. Den 18. marts er han med i staben af standupper til Open Mike i Kinorama i Sønderborg.

Oniros filmprisen skal ikke hentes i New York. Den er blevet tilsendt med posten. Men i slutningen af marts skal han over Atlanten til Hollywood/Los Angeles på studietur arrangeret af den danske filminstruktør Jørn Faurschou (Taxa, Rejseholdet, Ørnen, Wallander), der har boet derover i flere år derover og har vundet Emmy priser for Rejseholdet og Ørnen.

Det bliver 12 intensive dage med studio besøg, locations besøg, workshops og panel discussions med professionelle filmfolk og actingcoach, ”behind the scenes” og sightseeing til de berømte filmlokations og en tur på Walk of Fame med de berømte stjerner i fortovet.

Så der venter mange gode oplevelser forude for Mikkel og det bliver spændende at følge ham fremover.